Nina Renvall teki kriittisen tanssiteoksen Turusta
Turun Sanomat / IRMELI HAAPANEN / 20.2.2009 /
- Tämä teos on omistettu kaikille turkulaisille gryndereille ja poliitikoille. Tervetuloa katsomaan, tanssija-koreografi Nina Renvall houkuttelee esitellessään uutta koreografiaansa Seitsemän kukkulan ihme.
Seitsemälle tanssijalle tehty teos saa ensi-iltansa huomenna Turun vapaan tanssin näyttämöllä, joka sijaitsee entisessä Barkerin tekstiilitehtaassa. Se sisältyy valtuuston maanantaina hyväksymään ns. Uuden Raunistulan kaavaan, jonka mukaan Barkerin kiinteistö on osoitettu asuin-, liike-, toimisto- ja toimitilarakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa myös päiväkoti-, liikunta- ja kulttuuritiloja.
Vanhan romuttamista
Nina Renvall pelkää uuden kaavan merkitsevän loppua Barker-teatterille, jota Pikinini Meri -yhdistys on ylläpitänyt kaksitoista vuotta.
- Jos niin käy, minulle riittää tämä turkulainen taiteilijapolitiikka. Muutan pois, Renvall toteaa.
Seitsemän kukkulan ihme on kriittinen puheenvuoro sille, mitä Turussa tapahtuu, mutta se käsittelee kaupunkikulttuuria yleisemminkin.
- Inspiraation lähteenä on ollut oma kotikaupunkini, mutta teos ei rajoitu siihen. Seitsemän kukkulan ihme on teos ihmisen tavoitteista ja siitä, mitä hän tekee näiden tavoitteidensa saavuttamiseksi. Usein pyritään hyppäämään edemmäs kuin kyetään ja samalla romutetaan vanhaa, Renvall kuvailee.
Hänen mukaansa Turussakin pyritään johonkin hienoon, korkeaan ja kauniiseen.
- Mutta mikä on hienoa, korkeaa ja kaunista - siitä voidaan olla monta mieltä. Turku on seitsemän kukkulan kaupunki, mutta kaiken rakentamisvimman ja -suunnitelmien jälkeen alkaa olla suurenmoinen ihme, jos kukkula näkyy enää.
Suuruuden ihannointia pienten kustannuksella Renvall näkee myös kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) esittämässä Turun kaapelitehdas -hankkeessa.
- Hanke sinänsä on ihan ok, mutta vaarana suurissa suunnitelmissa on aina se, että kaikki muu unohdetaan. En myöskään usko, että taiteilijoiden kokoaminen yhteen paikkaan auttaa kaikkia.
Kilpiö koekaniinina
Renvall on työstänyt Seitsemän kukkulan ihmeen liikekieltä valtion kolmevuotisen taiteilija-apurahan turvin. Hänen ”koekaniininaan” on ollut tanssija Janne Kilpiö, apurahojen ansiosta hänkin.
- Koska liikekieleni kehittäminen on suurin kiinnostukseni kohde, työskentelisin mielelläni pidemmän aikaa tanssijoiden kanssa. Siihen ei kuitenkaan ole taloudellisia mahdollisuuksia, sillä yhdistyksemme ei pysty maksamaan tanssijoille palkkaa monelta kuukaudelta.
- Monet ajattelevat varmaan, että haluan tehdä sooloja ja duettoja. Kyse ei kuitenkaan aina ole halusta vaan pakosta, Renvall sanoo.
Seitsemän kukkulan ihmeeseen hän halusi välttämättä enemmän kuin kaksi tanssijaa.
- Koska teoksessa on kyse kaupunkikulttuurista, halusin teokseen useampien ihmisten välisiä suhteita ja toimintoja, Renvall selittää.
Mukaan tulivat Tampereelta kotoisin oleva freelance-tanssija Hanna Korhonen sekä Turun konservatoriosta keväällä valmistuneet Elsa Heikkilä, Reetta Kangasmäki, Annastiina Saastamoinen ja Sinikka Strömmer.
Seitsemän kukkulan ihmeen ensi-ilta Barker-teatterilla, Turun vapaan tanssin näyttämöllä (Virusmäentie 65) lauantaina 21. helmikuuta klo 19. Muut esitykset 22., 24., 27. ja 28.2. klo 19.
Turun Sanomat / IRMELI HAAPANEN / Julkaistu 20.2.2009
© Valokuvat Reino Koivula. Kuvat eivät liity alkuperäiseen lehtiartikkeliin.