Anette Arlanderin keijutarina muuntuu tanssiksi ja kuunnelmaksi
Turun Sanomat / IRMELI HAAPANEN / 30.05.2000 /
Turkulaisella kulttuurin harrastajalla on tänä keväänä mainio tilaisuus kokea kaksi aivan erilaista versiota samasta tarinasta. Helsinkiläinen teatteriohjaaja Anette Arlander on kirjoittanut radiolle kuunnelman Keijut ja muokannut siitä esityksen Tanssii keijujen kanssa Pikinini Merin viidelle tanssijalle.
Ensimmäisenä, ensi sunnuntaina, julkisuuteen tulee tanssiteos, kuunnelma kuullaan Ylen Ykkösessä heinäkuisina tiistaina.
- Tanssi ja kuunnelma ovat täydellisiä vastakohtia. Siinä missä kuunnelma on aineetonta, vain ääneen perustuvaa, tanssi on superfyysistä, Arlander kuvailee.
Saman teoksen sovittaminen kahdelle näin erilaiselle taiteenlajille sopii hänelle hyvin. Arlander on tunnettu esityksistä, joissa kokeillaan rajoja tai tutkitaan jotain.
- Rakenteeltaan kuunnelma ja esitys ovat samanlaisia, mutta muuten ne ovat ihan eri biisejä, hän sanoo.
Ei mitään keijukaisia
Arlanderin teos perustuu irlantilaisiin keijutarinoihin. Päähenkilönä on Anne Pihtakuusi, joka kirjoittaa kirjeitä kotiin rakastetulleen. Kirjeissään hän muistaa kolme maisemaa ja miestä, jotka hän kohtasi sekä ne oudot keijutarinat, jotka miehet hänelle kertoivat.
- Esityksessä on menossa eroprosessi, ja teos kertoo siitä, miten vaikea on päästää irti rakastetustaan, unohtaa ja antaa anteeksi, vaikka maailma on täynnä ihmeellisiä olentoja ja ihania maisemia, Arlander kuvailee.
Hän kutsuu teostaan supersentimentaaliseksi ja huippunaiiviksi.
Vaikka tanssiteos kertoo keijuista, se ei ole mitään tylleissä ja siivissä liitelyä.
- Irlantilaisten keijut eivät ole mitään keijukaisia, vaan enemmänkin haltioita. Teoksen miehet näkevät keijut joko muinaisena myyttisenä kansana, vainajien henkinä tai langenneina enkeleinä sekä pakanajumaluuksina tai luonnonhenkinä.
- Monet keijuista ovat ihmisen kokoisia ja ne voivat olla jopa vaarallisia.
Keijumaassa käynyt jää oudoksi
Arlander sanoo innostuneensa keijuista kirjasta The Book of Fairies.
- Ehkä toivoin salaa, kuten kuka tahansa kuivaan kohtaloonsa kyllästynyt, että jonain kuutamoyönä astun vahingossa keijupiiriin ja joudun vangiksi outoon maahan, hän pohtii.
Ja outo keijumaa onkin. Arlanderin mukaan aikoinaan niille, jotka keijut olivat ryöstäneet, lahjoitettiin kuolemattomuus ja ikuinen nuoruus.
Nykyään useimmat palaavat seisemän vuoden kuluttua, mutta keijujen valtakunnassa vierailleet eivät koskaan ole aivan entisellään.
- Joillakin on puhevaikeuksia, jotkut muuttuvat 'typeryksiksi', menettävät järkensä intohimojensa tähden, jotkut ovat menettäneet varpaansa kulutettuaan ne tanssimalla. He ovat outoja ja vaitonaisia, vaeltavat mielellään kukkuloilla yksinään ja kaipaavat takaisin keijujen maailmaan, Arlander tietää.
Maisemista liikekieleen
Sekä kuunnelman että tanssiesityksen äänimaailmasta löytyy Arlanderin äänityksiä matkaltaan Irlannista.
- Tuuli ei olekaan mitä tahansa tuulta vaan Irlannissa jyrkänteen reunalta nauhoitettua, ohjaaja naurahtaa.
Maisemat ovat olleet lähtökohtana myös tanssiteoksen liikekielelle, jossa toisto on voimakas elementti.
Pikinini Merin teoksessa tanssivat Nina Renvall, Marjan Raar, Kai Lehikoinen, Mikko Kaikkonen ja Jonathan Kane. Koreografia on syntynyt kokeilemalla ja ehdottamalla, Arlanderin vinkeistä, mutta tanssijoiden kehittelemänä.
- Tähän teokseen ei voi nimetä yhtä koreografia, Nina Renvall sanoo.
Arlander ei itse ole tanssija eikä koreografi, mutta hän on tehnyt aiemminkin yhteistyötä tanssijoiden kanssa.
- Meillä on jo pitkään ollut mielessämme ajatus kutsua yhteistyöhön meidän kanssamme joku sellainen henkilö, joka ei ole perinteinen koreografi. Kun lähdimme pohtimaan, kuka se voisi olla, Anette tuli mieleemme, Renvall kertoo.
Arlander puolestaan kehuu tämänkertaisen esityksensä kokoonpanoa erityisen jännäksi.
- Aktiivitanssijoiden Renvall ja Raar lisäksi siinä tanssivat "vanhat" konkarit Lehikoinen ja Kane, jotka ovat viime vuodet kunnostautuneet lähinnä opettajina. Lisäksi mukana on nuori, Taideakatemian teatterilinjalta valmistuva Mikko Kaikkonen, joka on käynyt ottamassa Ninalta tunteja ja aikoo muutenkin suuntautua tanssille.
Työryhmään kuuluvat lisäksi näyttämökuvasta ja valoista vastaava Reijo Sormunen sekä musiikin irlantilaisesta kansanlaulusta sovittanut Tane Kannisto ja mixauksen hoitava Olli Tuomola.
Tanssii keijujen kanssa -teoksen ensi-ilta on Barker-teatterissa, Virusmäentie 65, sunnuntaina 4.6. klo 19.30 ja kevään muut esitykset ovat 6., 7. ja 14.6. Esitykset jatkuvat syksyllä.
© Valokuva Reino Koivula