Pikinini Meriltä jo viides sinfonia

Turun Sanomat / IRMELI HAAPANEN /

Turkulaisen tanssiyhdistyksen Pikinini Merin sinfonioiden määrä lisääntyy lähes samaa tahtia kuin Leif Segerstamilla. Tosin vielä on kurottavaa, sillä Pikinini Meri yltää viikon päästä viidenteen sinfoniaansa, kun Segerstamin 104. kantaesitetään Turussa joulukuussa. Viides sinfonia nyt on kuitenkin melkoinen saavutus, sillä ensimmäinen koettiin vasta vuosi sitten. Pikinini Merin ja Segerstamin sinfoniat poikkeavat kyllä muutenkin kuin vain järjestysluvultaan toisistaan. Barker-teatterilla nähtävä Symphony 5, it's just a matter of arranging it... ei ole varsinainen musiikkiteos vaan tanssijoiden ja muusikoiden yhteistä improvisointia.
- Haluamme tuoda näyttämölle erilaisia persoonallisuuksia ja katsoa, mitä heidän kohtaamisestaan syntyy, Marjan Raar Pikinini Meristä kertoo.

Mielenkiintoisia ihmisiä, ei tähtiä

Sinfonioiden kokoonpano on kasvanut ja myös vaihtunut jonkin verran. Tällä kertaa uusia vierailijoita ovat Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän taiteellinen johtaja Nigel Chamock sekä rumpali Steve Washington.
- Charnock hämmastyi kovasti,kun soitin hänelle ja pyysin mukaan. Hän kuitenkin myös innostui tämän tyyppisestä jutusta ja suostui, Raar naurahtaa.
Arvostettu ja tunnettu englantilainen rumpali Steve Washington puolestaan pyysi itse päästä osallistumaan sinfoniaan.
- Hän vieraili Turussa keväällä lyömäsoitinfestivaalilla ja osui sattumalta Barkerille edellisen sinfonian aikaan. Washington sanoi, ettei hän oie missään aiemmin törmännyt mihinkään vastaavaan, ja halusi tulla mukaan joskus, Nina Renvall iloitsee.
Raar ja Renvall korostavat kuitenkin, etteivät he etsi sinfonioiden esiintyjiksi tunnettuja tähtiä vaan mielenkiintoisia ihmisiä, joskus nämä kaksi asiaa vain yhdistyvat samassa henkilössä.

Avoimuus haasteena

Pikinini Merin sinfoniat ovat hyvin avoimia kokonaisuuksia. Niitä ei harjoitella, eivätkä kaikki esiintyjät edes tunne toisiaan entuudestaan. Joku voi tuoda rekvisiittaa mukanaan tai pukeutua roolivaatteisiin, mutta monet osallistuvat sinfonian rakentamiseen täysin omana itsenään. Myös teoksen pituus on avoin, mutta tanssijoiden osalta puolitoista tuntia alkaa olla maksimimitta.
Renvall ja Raar arvelevat. että kaikkia sinfonioissa mukana olleita ja olevia kiinnostaa juuri avoimuuden haasteellisuus. Monet taideteokset ovat tänä päivänä liiankin tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia.
-Ainakin monet tanssiteokset ovat liian hygieenisiä, ja jopa tanssi-improvisaatioissa on sovittu valmiiksi raamit joiden sisällä sitten improillaan. Meidän sinfonioissamme esiintyjät saavat melko harvinaisen tilaisuuden kohdata täysin erilaisia persoonallisuuksia ja testata itseään yllättävässä ympäristössä.
Myös yleisö on ottanut uudenlaiset sinfoniat hyvin vastaan. Barkerin vanha teollisuushalli Raunistulassa on ollut joka kerta täpösen täynnä.
Charnockin, Raarin, Renvallin ja Washingtonin lisäksi viidenteen sinfoniaan osallistuvat perjantaina 1. lokakuuta kello 20 tanssijat Riitta Vainio, Jouni Järvenpaa ja Ritva Bergström, muusikot Niklas Winter, Severi Pyysalo, David Lillkvist, Manuel Dunkel sekä valosuunnittelija Reijo Sormunen. Illan juontajana häärii runoilija Markku Into.

© Valokuva: TS Ari-Matti Ruuska
Dear Friends from all over the world.... Nina Renvall (vas.) ja Marjan Raar kutsuvat mukaan Pikinini Merin viidenteen sinfoniaan.