Tanssijat löysivät näyttämön Barkerin kutomosalista

Helsingin Sanomat / 5.4.1998 / Anneli Tukia  

Barker-teatterissa Turussa vietettiin eilisiltana incognito-tapahtumaa. Vähän mystinen nimi tarkoitti tässä tapauksessa tuki-iltamia, joilla pyrittiin tekemään tunnetuksi kaupungin uusinta tanssi-teatteria. Eihän se ole vajaassa vuodessa vielä ehtinyt tulla edes kaikkien tanssinystävien tietoon.
Barkerin punatiilinen tehdaskompleksi Raunistulassa Virusmäentien varrella on saanut viime vuosina monenlaisia uusia yrittäjiä. Vanhoissa tehdassaleissa harrastetaan modernia tanssia ja budo-lajeja. Jolkut tekevät keramiikkaa ja toiset ovat rakentaneet äänitysstudioita. Bändit ovat vuokranneet omia treenikämppiään. Työn äänet oval tehdasrakennuksessa muuttuneet.
"Olen tosi onnellinen tästä tilasta. Tämä oli vuosikymmen löytö", ihastelee Barker-teatterin taiteellinen johtaja Nina Renvall, 33, koimensadan neliön entisen kutomosalin ovella. "Sali ei ole kuitenkaan liian iso eikä mahtipontinen. Katsojiin saa täällä hyvän kosketuksen ja istuimia voi siirrellä miten vain."Barker-teatterissa ei esiinny mikään kiinteä ryhmä, vaan sen taustavoimana on parinkymmenen free lance -tanssi-taiteilijan ja näyttelijän yhdistys Pikinini Meri.
"Jos haluaa pysya vapaana tanssijana, on pakko luoda itselleen omat esiintymis- ja harjoilustilansa", Renvall selviitää. Tanssiteaiterin tiloja vuokrataan tietysti myös vieraileville tanssijoille.
Nina Renvallin mielestä ammatti-tanssijoila ei ole kuitenkaan Turussa liikaa. Alan nimekkaillä vanhemmilla konkareilla Aurinkobaletilla ja Tanssiteatteri Erillä on omat katsojansa. "Me edustamme selkeämmin nykytanssia. Meidän tanssimme ei lähde liikkeeile tekstistä, vaan se on hyvin liikekeskeista."
Barker-teatterissa ollaan hyvin luottavaisia tulevaisuuden suhteen, vaikka vielä ei pystytä maksamaan minkäänlaisia palkkoja. "Asiat ovat jo alkaneet loksahdella paikoilleen. Tämä on mielekästä työtä, jossa voi toteuttaa itseään. Minun lähtökohtani on, että teen vain sellaisia juttuja, joiden takana voi rehellisesti seisoa."

Helsingin Sanomat / 5.4.1998 / Anneli Tukia


kuva: Vesa-Matti Väärä
Entisen kutomosalin tilat ovat meille vuosikymmenen löytö, sanoo Barker-teatterin taiteellinen johtaja Nina Renvall.